Hoog contrastfotografie

Zie de resultaten van de ‘Contrast’ challenge op GuruShots.com – Click the photo.

Hoog contrastfotografie Tips

Een foto met een hoog contrast bevat doelbewust sterk contrasterende elementen. Bij zwart-witfotografie heeft een opname met hoog contrast relatief weinig grijstinten, maar veel sterke zwarttinten en witten. Een contrastrijke kleurenfoto kan heldere, bijna iriserende elementen hebben die tegen diepe, donkere schaduwen worden geworpen, of een enkele rode boom in een bos van groen.

Een van de gemakkelijkste manieren om het contrast van uw foto’s onmiddellijk te verhogen, is door uw digitale camera in zwart-witmodus te schakelen. Door het kleurenpalet te beperken, verhoogt u automatisch de contrastmogelijkheden van uw afbeeldingen. Als u nog sterker contrast wilt, let dan op de contrastinstelling van de camera. Het kan zijn dat u de camera uit de standaard automatische modus moet halen en moet schakelen naar handmatig. Als u de contrastparameter hebt gevonden, veegt u deze omhoog naar +1 of +2 en volgt u de resultaten.

Een andere manier om het contrast van uw foto’s te vergroten, is het kiezen of maken van contrastrijke verlichting. Eén techniek is om je onderwerp te fotograferen in een donkere kamer met een felle lichtbron die door een raam schijnt. De ene kant van je onderwerp zal badend in warme, heldere kleuren of scherp, wit licht, dat dramatisch contrasteert met de tegenovergestelde schaduwen. De klassieke hoog contrastfoto is een silhouet.

Afgezien van in-camera instellingen en verlichtingstechniek, is de beste manier om het contrast van je foto’s te vergroten, het kiezen van onderwerpen en het zo samenstellen van foto’s dat hun contrasterende elementen gemaximaliseerd worden. Als dit moeilijk klinkt, is dat omdat het zo is. Het kunstige balanceren van contrasterende fotografische elementen heeft meer dan alleen een scherp oog nodig; het vereist ook jarenlang oefenen.

Nogmaals, het helpt om beroemde foto’s en andere visuele kunst te analyseren voor inspiratie. Besteed aandacht aan hoe de fotograaf of kunstenaar contrasterende verlichting, kleuren, vormen, texturen en zelfs stemmingen gebruikt om de aandacht op het onderwerp te vestigen en te wijzen op de inherente betekenis van het beeld. Ga dan naar buiten en schiet een paar duizend van jezelf.

LET OP: Ik verontschuldig me als er fouten in de Nederlandse tekst zijn zoals deze is vertaald vanuit mijn moedertaal Engels door, ‘Google Translate.’

Leave a Reply