Winterfotografie uitdaging

LET OP: mijn excuses als de volgende vertaling door Google niet correct is in het Nederlands.

De winter kan een spannende tijd zijn om naar buiten te gaan en uw portfolio uit te breiden. Wanneer de grond is gehuld in een witte deken, kan zelfs een vertrouwde omgeving een geheel ander perspectief aannemen en zijn er veel mogelijkheden om unieke beelden vast te leggen. Winter biedt bepaalde uitdagingen waarmee fotografen normaal gesproken in andere seizoenen niet te maken hebben. Dit artikel biedt een aantal tips die ik heb opgedaan met wat ik in de afgelopen jaren door ervaring heb geleerd en kan nuttig zijn om uw winterfoto-inspanningen productiever en leuker te maken.

Sneeuw kan uw meter bedriegen

Een van de meest uitdagende dingen in de winter is het bereiken van correcte belichting. Alle camerametersystemen zijn gekalibreerd om de belichting te baseren op neutrale tinten of neutraal grijs. Witte, met sneeuw bedekte landschappen zullen de belichtingswaarde van uw camerameter beïnvloeden en hoogstwaarschijnlijk domineren. Als u dus alleen vertrouwt op de meter van de camera om de belichting in te stellen, kan dit teleurstellende resultaten opleveren wanneer u ontdekt dat al uw besneeuwde winterlandschappen onderbelicht zijn en dof grijs lijken. Hoewel dit de stemming is die u probeert vast te leggen, zou u normaal verwachten dat sneeuw ongeacht de lichtomstandigheden wit lijkt.

Tips voor de winterfotografie

Gewapend met de kennis van hoe de meter functioneert, is het eenvoudig om de juiste belichting te bereiken door positieve compensatie toe te voegen (overbelichting). Ik vind dat zelfs op een bewolkte dag of in de schaduw een met sneeuw bedekte scène overbelicht moet worden met een stop van +1 of een belichtingswaarde (EV). Voor felle zonverlichte sneeuwtaferelen is +2 EV nodig. Wees echter voorzichtig met het overschrijden van +2 EV-compensatie, want de zaken zullen worden uitgeblazen met verlies van detail. Hier is hoe ik deze uitdaging benader.

Ik werk het liefst in de handmatige belichtingsmodus en gebruik spotmeting. Op deze manier kan ik een directe meterstand krijgen van elk object of deel van de scène dat ik wil meten. Op heldere dagen kan ik beginnen met het meten van de noordelijke hemel op ongeveer 45º boven de horizon. Vervolgens stel ik, door het diafragma of de sluitersnelheid of beide in te stellen, belichting in van -1 EV tot +1 EV, afhankelijk van hoe donker of licht ik de lucht wil laten weergeven. Vervolgens meet ik de sneeuw om te zien hoe de meterstand zich verhoudt ten opzichte van de eerder ingestelde belichting. Als de waarde lager is dan +3 EV (of als de waarschuwing voor overbelichting niet knippert op het voorbeeldscherm), weet ik dat ik goed ben om te gaan. Als de sneeuw te overbelicht is, ga ik terug en meet opnieuw de lucht en stel de belichting opnieuw in met één stop minder – pas de sneeuwmeting opnieuw aan en stel zonodig opnieuw in. Dit is een herhalingsproces en geen twee scènes zullen hetzelfde zijn; het vereist gewoon oefening en geduld totdat je er een gevoel voor krijgt.

Als het bewolkt is, meet ik eenvoudig de sneeuw en stel ik de belichting in voor +1 EV. Natuurlijk kun je in beide situaties altijd iets neutraal getuned meten, zoals een grijze rots of een soortgelijk voorwerp, om de belichting in te stellen en vervolgens al het andere te laten zien ten opzichte van dat. Dezelfde principes zijn van toepassing in de sluiter- of diafragmaprioriteitsmodi, maar het is een beetje lastiger om een ​​goed beeld te krijgen van hoe verschillende delen van de scène ten opzichte van elkaar worden weergegeven of die de belichting regelen. Als u geen belichtingsvergrendeling gebruikt, verandert de belichting bovendien als u uw camera verplaatst – te veel kans op fouten.

Bij twijfel stopt bracketing met een tot twee stops boven en onder uw aanvankelijke belichtingsinstelling. Het is het beste om dit in stappen van 1 stop (EV) te doen. Met ervaring zul je zelfverzekerder worden door je belichting in te stellen, zodat je minder hoeft vast te houden. Controleer altijd uw histogram en leer hoe u winterscènes kunt verwachten: deze zullen over het algemeen naar rechts worden verschoven, omdat de sneeuw overbelicht zal zijn.

Het is een goed idee om ‘Exposure Warning’ in te stellen in de aangepaste functies van uw camera, dus eventuele overbelichte gebieden in uw LCD-voorbeeldscherm knipperen. Het is prima om een ​​paar kleine, zeer heldere gebieden te laten knipperen door overbelichting, maar je wilt niet dat het hele sneeuwveld of de hele lucht dat doet. Mocht dit gebeuren, verhoog dan alleen de sluitersnelheid met een of meer stops, of sluit het diafragma met dezelfde hoeveelheid, totdat het knipperende gebied in het voorbeeld zich binnen tolereerbare limieten bevindt.

Het fotograferen van dieren in de winter kan iets eenvoudiger zijn. Omdat ze over het algemeen de hoofdonderwerpen zijn, is het essentieel dat ze correct worden blootgesteld – al het andere kan zo nodig worden aangetast. Nogmaals, ik vind dat het het beste is om het dier te spotten, rekening houdend met of het overwegend wit, neutraal getint of donker is, en dienovereenkomstig dienovereenkomstig de belichtingscompensatie dienovereenkomstig in te stellen, dwz +1 EV, 0 EV of -1 EV als een startpunt, pas dan, indien nodig, aan na het controleren van het histogram. Nogmaals, dit wordt intuïtiever met ervaring, en als je twijfelt over bracket-opnamen, kies dan degene die je het beste bevalt

Kijk GuruShots ranking, Click Here

Leave a Reply